OtthonKommandó

A házprojekt: az új alaprajz

Az utóbbi pár napban legszívesebben csak a házzal foglalkoztam volna, de sajnos ezt nem tehettem meg. Általában késő este jutott rá pár órám, amikor már nagyon fáradt voltam, de azért összeállt végre 🙂

Lehet, hogy lesz még némi változtatás, de a helyiségek elrendezésében nem hiszem. Higgyétek el, alaposan végigvettem minden lehetséges variációt, a mi családunknak, igényeinknek azt gondolom ez felel meg a legjobban.

Ez volt  kiindulás:

Alaprajz.jpg

Sok szempontot és kívánságot kellett figyelembe venni. Nem annyira rossz az eredeti elrendezés sem, tehát próbáltam ésszel tervezni és nem mindent szétbombázni. Ettől függetlenül, ha az elrendezés majd úgy kívánja meg, akkor képes leszek egy ajtót 10 cm-rel odébb rakatni 🙂

A fő problémám az volt, hogy a tornác és a kert felé gyakorlatilag nincs lakótér, tehát nincs igazán kertkapcsolat. Ugyanakkor ez a hátsó rész nem annyira világos, mint a DK-i utcai front. Most ugyan be van építve a tornác, ez egy fokkal jobb lesz, ha kibontjuk.

Figyelembe kellett még vennem, hogy hosszabb távon szeretnénk beépíteni a tetőteret. Ez majd hétvégén derül ki, hogy egyáltalán lehet-e és milyen feltételekkel (fafödém van). Terveink szerint a tetőtérbe kerülnének majd fel a gyerekszobák, fürdő, esetleg egy vendégszoba. Ez pedig azt jelenti, hogy a jelenlegi hálórész “ideiglenes”. A többi helyiséget azonban véglegesre szeretném már most.

Elnézést a kézzel firkantott, vázlatos alaprajzért, de tegnap éjfélkor már nem volt energiám gépre vinni 🙂

új alaprajz.jpg

A szaggatott vonalak jelölik a bontást. Ezt egész jól megússzuk! A jelenlegi előszoba és kisszoba közötti fal megy, ugyanitt a nyugati oldalra kerülne egy ablak, hogy szép világos legyen a helyiség, most elég sötét. Ezen kívül csak a fürdőnél lenne még egy ajtó vágva a falba. A zöldek jelölik az építést, de haladjunk sorban.

1. A korábbi étkező, ami gyakorlatilag egy közlekedő rész volt, most előszobává alakul. Az ablak helyére ajtó kerül. Itt a sarokban leválasztottam egy részt gardróbnak, mert nem szeretnék elől látni cipő és kabáthegyeket. Most nincs gardróbunk és rémálom, ami a kb 4 m2-es előszobánkban van, főleg télen. Egy kis pad és lerakó asztalka és kész is. Jelenleg a tetőtérbe kintről lehet feljutni, a tornác oldalánál (12. helyiség). De ha minden megvalósítható, amit elképzeltem, akkor a beépítéskor szeretném a lépcsőt ide az előszobába behozni. Ha erre sor kerül akkor a gardrób egy része feláldozódik, de marad egy jó kis lépcső alatti beépítés.

2. A korábbi konyha fürdőszoba lesz. Ez volt az egyik első dolog, amit eldöntöttem, tudtam már elsőre, ahogy feltérképeztem a házat. Itt még nem találtam ki az elrendezést, amit berajzoltam csak jelzésértékű. Nem tudom legyen-e zuhany, mi inkább fürdősek vagyunk, a kis házba pedig majd úgyis szeretnék egyet.

3. A korábbi fürdő-WC lesz a WC, de azért nincs szükségünk 4 m2-es WC-re, részben ezért, részben mert  szeretném elrejteni a mosógépet és a cirkót, leválasztottam és a 4. számú kis részt.

új alaprajz.jpg

Az 5. a leválasztott gardrób cipőknek, kabátoknak és mindenfélének alaposan beépítve 🙂

A 6. helyiség az előszoba és a kisszoba összenyitásával, egy új nyugati ablakkal lesz az étkezős konyha. Az eredeti bejárati ajtó megmarad, tehát innen is lesz kijárás. Sajnos a kamrát már sehogy sem tudtam megoldani, lesz egy kamraszekrény. Amúgy meg van pince is és egy nyári konyha is. Fontosabbnak éreztem a konyha kertkapcsolatát, mint a nappaliét, főleg, mert mindig is arra vágytam, hogy mosogatás közben bámészkodjak ki az ablakon és egy szép kertet lássak. Ebből nem engedek!

7. Innen nyílik a nappali egy dolgozó sarokkal, ami szintén ideiglenes (mármint a dolgozó). A munkaállomást ugyanis a kis házba tervezzük majd költöztetni. A két kanapé közötti kis négyzet jelöli a cserépkályhát. Itt még konzultálnom kell, de jó lenne, ha el lehetne úgy helyezni vagy kialakítani, hogy a konyha-étkezőt is fűtse majd.

Végül maradnak a hálórészek. Nálunk a gyerekszoba is gyakorlatilag csak hálószoba, egész nap a közös helyiségekben vagyunk, itt játszanak, úgyhogy nincs szükség nagy szobára. Még kicsik, nincs elvonulok a szobámba igényük. Mire lesz, remélhetőleg már fent lesz nekik külön szoba a tetőtérben.

Ezért a baloldali nagy szobát alaposan felszabdaltam. 8. háló, 9. gardrób, 10. gyerekszoba. Ez is “ideiglenes” megoldás, tehát ez a szoba csak egy háló-gardrób lesz, ha meglesz a tetőtér.

Akkor lesz szívás, ha azt valamiért nem lehet beépíteni 🙂

A rajzon a berendezések jelzésértékűek, most első körben így képzelem, de még nem erre fókuszáltam, hanem a helyiségek elrendezésére. Azt hiszem sikerült annyi tárolóhelyet is kialakítani, hogy ne kelljen szekrényeket tenni a térbe, de itt még pontosabb mérésekre van szükség.

Ezek a tervezés első lépései! A helyiségek elrendezése az igényeinknek megfelelően és ha ez megvan, akkor a tárolás kialakítása.

Folyt. köv. 🙂

A nagy házalakítás közepette indultam az Év Anyavállalata 2013 versenyen is, ahol olyan nők versenyeznek, akik kisgyerek(ek) mellett indították el a vállalkozásukat. Minden egyes szavazatért nagyon hálás vagyok. Köszönöm! Itt szavazhatsz.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. ribizlibogyó says:

  @Wise Lady: A bal felső szoba két utca kereszteződésében van, így hálószobának a lehető legalkalmatlanabb helyiség. Vécét ugyan tervezett a hölgy a lakásba, de belső térbe, nem ablak mellé, így a vécészag a lakás belsejét fogja elárasztani. A délnyugati falon egyetlen ablak sincs, nem is tervezett, csak a konyhába – ami viszont a legvédettebb, legcsöndesebb helyiség, tehát értelemszerűen ideális helye lenne a gyerekszobának, már csak azért is, mert innen a gyerekek sokkal hamarabb kijuthatnának a kertbe és vissza, a mozgékonyság és játékos lótásfutás miatt ez is fontos szempont. Nyilván az ajtót valamennyivel arrébb kellene helyezni és két ablakot vágatni a falba, hogy később a szobát ketté lehessen osztani. A jelenlegi nappalinak jelzett szoba a leginkább napfényes helyiség, ez az otthoni munkavégzés szempontjából is ideálissá tenné felnőtt háló-munkahely kialakítására. A bal felső szoba pedig konyhának lenne a legalkalmasabb (mosogatás közben az utcát is lehet nézni, nem csak az udvart). A konyha melletti 4 nm-es kis helyiségből lehetne a kamra (vagy mosókonyha). A vécét mindenképpen a fürdőszobába tenném, elfér és ott van az ideális helye, pláne, hogy a verandán van egy másik mellékhelyiség is. (Annak az üvegezését természetesen nem bontanám szét, mert beüvegezve sokkal több funkcióra alkalmas, mint üveg nélkül, például kamrapolcokat odatenni, növényeket átteleltetni, esős időben teregetni, vendégeket fogadni, plusz a belső terek felé hőszigetel is).

 2. Wise Lady says:

  Szia!
  Ahogy említetted te is, a ház eredeti beosztása annyira jó, hogy akár így is rögtön be lehetne költözni. Az új alaprajz szerintem sem szerencsés.
  Csak néhány tapasztalatom idősebbként és pár gyerekkel, természetesen te tudod a legjobban, hogy nektek mi kell, mit szeretnél.
  Amit hiányolok: a ruhaszárító torony és a folyton kinyitott vasalódeszka helye.
  Kamra és a külön wc a lakásban. A szeparált, intim hálószoba, ahol a házasélet és az elvonult szunyókálás is biztosított. Külön dolgozósarok mindkét felnőttnek, ahol nem feltétlenül dolgozni kell, csak a saját kis vackaink lehetnek, vagy hobbijainkhoz szükséges dolgok. A férj igényeire is gondolnék (hálószoba, az ő “vackai”, az ő sarka stb.)
  Más: aki egyszer már lakott emeletes vagy tetőtéri lakásban, mindig földszintesre vágyik.
  Az alapterület nagy, a tetőteret télen fűteni kell, nyáron bármilyen jó hőszigetelés mellett is hűteni kell, amit majd mindig ki kell fizetni (20 év múlva is). A gyerekszoba az emeleten csak kényszermegoldásként jó (tapasztalat). Kicsi gyerek úgyis mindig veletek van, kamaszgyerek pedig az emeleten annyira elkülönül tőletek, hogy alig találkoztok majd, és ez nem szerencsés.
  A bal felső szoba éppen alkalmas arra, hogy később a két ablakkal 2 gyerekszobává lenne alakítható, 12 m2 elég tud lenni egynek.
  Gratulálok az új házhoz, és izgatottan várom a berendezését is!

 3. OtthonKommandó says:

  @annamanna: köszönöm a kioktatásodat, de talán én jobban tudom, hogy mik a szokásaink és mi a jó nekünk. Lehet, hogy te a VALÓS életedet a hálószobában éled, mi nem. Mi azt csak alvásra használjuk, ahogy a gyerekek is, az ébren töltött, valós időt pedig együtt, a közös helyiségekben töltjük. Ezért nagyok. A gyerekek még kicsik ahhoz, hogy elvonulós igényük legyen, az talán majd 10 év múlva és akkor már lesz tetőtér.
  Minden család más, nekünk ez tökéletesen megfelel és nagyon jól végiggondolt.

 4. annamanna says:

  Nézd, szerintem egyelőre kár úgy tervezni a házat, hogy a padlást is beépítitek. Mi lenne, ha egyelőre elférnétek a már meglevő négyzetméteren, és a padlásteret későbbre halasztanátok? Tudod, bölcs mondás, hogy sokat akar a szarka és nem bírja a farka. Mi lenne, ha a gyerekeknek is lenne egy nagy szobájuk meg nektek is? A többi meg a jövő zenéje. Ahogy most tervezted, abban a gyerekek is be vannak zsúfolva egy pici kasztliba, a ti hálótok meg a gyerekek nyakában van…. éjjel ott vagytok a férjeddel, nappal ott dolgoztok…. az egész VALÓS életeteket bezsúfoltad egy viszonylag kis térbe, miközben a legnagyobb szoba az “úri szalon”. A gyerekeknek hely kell és egy kis kutya, a vendégekkel meg lehet beszélgetni a verandán vagy a konyhában. Tévét nézni meg úgyse értek rá, gondolom. Szerintem kissé túlságosan a külvilágnak felelsz meg, pedig az életetekben ti vagytok az igazi főszereplők, és nektek kell a hely, nem a vendégfogadásnak.

 5. FMana says:

  Nem tudom Te, hogy vagy vele, nekem nagyon jól jön, hogy van egy spájz a konyhám közelében!

 6. LORENZIUS says:

  Jaaajjj jaj északi wc !! mielőtt bármit teszel :
  VASZATI !!
  Én egy észak keleti WC-vel rendelkező házban élek most melynek délnyugati bejárata van..hidd el működik…
  Vedd figyelembe az energetikát.
  Tóth Mária

 7. Bosszancs says:

  Szia!
  Saját tapasztalat: nagyon jó a konyhában mosogatás közben kinézni az ablakon, de nem mindegy hova rakod a csapot. Rengeteg építész elköveti ezt a hibát!!! Tehát vagy az ablak kerüljön magasabbra, vagy az alsó része fix legyen (vagy felhúzható ablak kell, mint az angolszász otthonokban), vagy a csapot kell oldalra tervezni. Ugyanis különben nem tudod teljesen kinyitni az ablakot és néha biztosan kell nem csak bukóra egy konyhában…
  Egyébként valóban a maxot hoztad ki belőle! Grat!

 8. Laesan says:

  Szupi!

  Ügyesen megúsztad a fal-pakolgatást!
  Bár én a két hálót tuti megcserélném (nyilván a szülői igényel nagyobb intimitást).

  Sok kitartást a megvalósításhoz!

 9. OtthonKommandó says:

  @Cavalletto: Köszi 🙂
  Az előszobába szeretném a lépcsőt, ahol most a leválasztott gardrób lesz. Így ez majd megszűnik, de lesz helyette egy lépcső alatti beépített gardróbrész.

 10. Cavalletto says:

  Szia, nagyon tetszik ahogy átalakítottad a házat. A tetőtérbe hol lehet majd felmenni?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!