OtthonKommandó

Házprojekt: nyári összefoglaló

Úgy igazán az építkezésről nagyon régen esett szó, de most igyekszem bepótolni és a továbbiakban naprakészen tájékoztatni Benneteket. A Házprojekt FB oldalán egyébként több infót találtok. Ha nincs is időm blogbejegyzést írni, oda akkor is mindig felteszek 1-2 képet. Nézzük a történéseket:

  • Augusztus 1-én végleg elhagytuk Budapestet és leköltöztünk a Ház mellé. Hiába kerestem hónapokig albérletet, nem találtam semmit, így elkezdtem felhívogatni az eladó házakat. Az első kiszemelt áldozat a szomszéd utcában van, 100 méterre a mi Házunktól. Szerencsémre nem is kellett tovább keresni, mert a kérdésre, hogy nem adnák-e ki pár hónapra, igen volt a válasz. Szóval most itt lakunk átmenetileg, a cuccaink fele dobozokban én pedig egy műanyag kerti asztalon dolgozom a konyhában 🙂
  • Közel fél év ügyintézés után augusztusban megkaptuk a hitelt is. Alapvetően ez volt az, ami miatt leállt a dolog, mert a fene se gondolta volna, hogy fél évig fog tartani. A csúszás miatt nem is lesz karácsonyi költözés, áprilist lőttük be. Nem mondom, hogy lehetetlen lenne befejezni, főleg ha az őszi időjárás is kegyes hozzánk, de baromira nincs kedvünk ezen stresszelni, hogy meglesz-e.
  • Építési e-napló! 2013 októbere óta az engedélyköteles építkezések naplóját elektronikusan kell vezetni. Ez rendesen megbonyolítja a dolgokat, főleg, ha valaki nem generál kivitelezővel dolgoztat, ugyanis minden szakembernek, aki az építkezésen dolgozik, a saját naplóját vezetnie kell, mindenkivel szerződést kell kötni, ezt is fel kell tölteni, azokon a napokon, amikor dolgoznak, naplózni kell és nem lehet utólag… Egyszóval rengeteg plusz papírmunka, adminisztráció a szakik részéről. Hazaér este egy építkezésről és még üljön le e-naplót írogatni… Mindenki marhára örül neki és ehhez természetesen egy “roppant felhasználóbarát, logikus és könnyen kezelhető” program társul.
  • Műszaki ellenőr: kötelező minden építkezésen, nekünk ő vezeti az építtető, azaz a mi részünkről az e-naplót, mert nekünk is kell, igen. Azon kívül, hogy az építtető érdekeit képviseli, azt is felügyeli, hogy az e-napló rendben menjen, minden szükséges papír meglegyen és fel legyen töltve. Itt egy kis fogalommagyarázat, amit én is kevertem, de Péter felvilágosított 🙂 Van egyszer Felelős Műszaki Vezető – ő az aki dolgozik és az adott munkára jogosítványa kell, hogy legyen. És van a Műszaki Ellenőr, aki rendelkezik olyan vizsgával, hogy jogosult több Felelős Műszaki Vezető felett felügyeletet gyakorolni.

Most ott tartunk, hogy a kibontott főfalaknál elkészültek az acél áthidalók. Az oszlopokhoz kellett egy kis beton alap:

IMG_0925

Így néz ki az áthidalás. Egy 3 és 6 méteres szakaszon vannak. Mind a fal, mind a mennyezet síkjából ki fog kicsit ugrani, persze nem marad így, körbe lesz gipszkartonozva:

IMG_0934

Ide került a kisebbik áthidalás, az elbontott padlásfeljáró és kibontott fal helyére. Ez a mosókonyha és fürdőszoba között lesz.  Itt a falat nem lett volna szükségszerű bontani. Két okból döntöttünk így: helytakarékosság miatt falba menő tolóajtót szeretnénk, másrészt pedig tök felesleges ide 50 cm-es fal, így nyerünk egy kis helyet.

IMG_9849

Már bedeszkázva a régi padlásfeljáró:

IMG_0986

A másik áthidaló ide került, a leendő étkező konyhába. Itt a tornácrészt kapcsoltuk hozzá a belső térhez, hogy növeljük az alapterületet:

IMG_0988

Ki lett bontva az új lépcső helye, amit vissza fogunk gipszkartonozni, mert még nem lesz emelet, de a bontást megcsináltuk, hogy később ne kelljen ezzel koszolni. Illetve itt még kell majd módosítani, mert most két gerenda között lett kibontva, így viszont nem a fal mellé esik közvetlen a lépcső, ami elég hülyén néz ki. Ezen még dolgozni kell:

IMG_0987

Elkezdték kibontani az új konyhaablakot:

IMG_0981

kívülről:

IMG_0979

Soron következik: sittszállítás, egy kis fal építés, a tornác pilléreiből egyet el kell bontani, ahol a bejárati ajtó lesz, ezt át is kell hidalni. Illetve egyet odébb kell tenni. A bal szélsőt bontjuk, ott lesz a bejárat és a mellette lévőt kell kicsit odébb tenni:

IMG_0430

Így állunk most.

Folyt köv.

A Házprojekt FB oldalát itt követhetitek.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ágnes Gyarmati says:

    Ez a napló írás nagyon “tetszik”. Aki ezt kitalálta még életében nem építkezett. Mondjuk hazamegy a kőműves este egy egész napos betonozás után és leül dokumentálni!Hát marha jó!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!