OtthonKommandó

Olvasói otthonok: egy kis tetőtéri skandináv

Adriék lakását biztosan egy skandináv otthonnak néznénk, ha csak úgy szembe jönne velünk a neten, pedig egy hazai tetőtéri lakást alakítottak át. Nem is ragoznám, a képek önmagukért beszélnek, átadom a szót Adrinak:
A lakás több hónapnyi keresgélés után szerelem volt első látásra. Azonnali ajánlattétel, másnapi ajánlat elfogadás után boldog várakozással teltek a hetek. A kiköltözés nem volt gyors folyamat, de cserébe volt időnk mindent alaposan átgondolni és megtervezni. (4-5 hónap tervezés volt!)
Néhány előtte kép:
collageadri1
collageadri2
collageadri3
A semleges, időtálló, jól használható alapok kialakítása volt az elsődleges cél. Ez volt az egyik legfontosabb, amit Dittától a tanfolyamok alatt tanultam. (A férjem örökké hálás lesz, hogy nem kell kétévente más színűre festeni a lakást;)  Egy világos, barátságos teret szerettünk volna létrehozni, sok természetes anyag felhasználásával.
A tervezést egy teljesen amatőr, nagyon egyszerű és könnyen kezelhető (SketchUp nevű) programban kezdtük és a kanapé helyétől az utolsó konnektorig mindent ebbe rajzoltunk. Borzasztó sokat jelentett, hogy 3D-ben bármilyen nézetben láttuk a lakást. A kivitelezés is saját tervek alapján zajlott. A konyha és fürdő részt teljesen átterveztük, a többi helyiségben csak burkolat és ajtócsere volt.
collageadri4
Szerencsések voltunk, mert egy pici garzonból költöztünk, ahol a bútoraink legnagyobb része beépített volt. Összesen egy mikrót, egy mosógépet és egy ágymatracot hoztunk el, így nem kellett a korábbi (kevésbé tudatosan összeválogatott) dolgokhoz igazítani a stílust.
A fürdőszoba, WC kialakítását és a konyha új burkolatát szakember csinálta, azon kívül viszont minden a saját kezeink munkája. A nagyobb bútorok főleg az IKEA termékei, néhol kissé átalakított verzióban. Például a fürdőszobaszekrény asztallapja nem volt megfelelő árnyalatban, ezért az saját kísérletezés (festés, waxolás) eredménye, szintén átalakított az étkezőasztal asztallapja és az íróasztal is. Az ideiglenes, komód helyettesítő gyümölcsös ládák is saját munkák.
_dsc0400
_dsc0406
_dsc0415
_dsc0425
_dsc0434
_dsc0503
A jellegzetes egyen lakóparki hangulattól szerettünk volna szabadulni, ezért a bükk színű laminált padlót és beltéri ajtókat lecseréltük. A hajópadlót végül praktikussági okokból elvetettük, de egy natúr hatású laminált padlóval (Kaindl Farco Trend) és a fehérre pácolt fenyő ajtókkal sikerült az eredeti elképzeléshez hasonlót kialakítani. Persze próbáltunk ragaszkodni az elmentett inspirációs képeken látottakhoz, de ugyanolyan fontos volt a használhatóság. A konyhába például a cica miatt került járólap, mert előszeretettel fröcsköli ki a vizet és a kaját. Pedig hetekig vívódtam, nagyon szerettem volna egységes burkolatot… De végül nem bántam meg a döntést.
_dsc0483_1
_dsc0457
_dsc0517
konyha
Amennyire egyformán gondolkodtunk a férjemmel az alapokról, annyira nehéz volt dűlőre jutni a részletekben. Ilyenkor megmutattam neki néhány tanfolyam-részletet és jó néhány inspirációs képet. Ez néha sokat segített. MCM bútorok, különböző étkező székek még így sem mentek át, de lettek hangsúlyos lámpák, két különböző fotel! és egy teljesen különböző kanapé 🙂
_dsc0465
_dsc0470
_dsc0548
_dsc0571
Sok minden hiányzik még, a párkányoktól kezdve a beépített szekrényekig, a leendő gyerekszoba, konyhabútor befejezéséig, de már nagyon szeretjük. Mostanában kezdenek kialakulni az apró részletek is. Szépen lassan össze fog állni minden. A tanfolyamokért nagyon hálás vagyok Dittának, segített egy új szemléletmód kialakításában, és kellő tudatosságra tanított, így sikerült végigkövetni az előre meghatározott koncepciót.
Én pedig köszönöm Adriéknak a képeket és szívből gratulálok, mert fantasztikus munkát végeztek!

Mentés

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Nagy Edit says:

  Szia, nagyon szép lett! A szőnyeget hol vásároltátok? Köszi

 2. Judit Urbán says:

  Kedves Adri!

  Gyönyörű lett az otthonotok! 🙂
  Megkérdezhetem, hogy a szőnyegeket, és az étkezőasztalt, székeket hol vettétek?

  Köszönöm!

  Üdv,
  Jucus

 3. Krisztina Győri says:

  A hozzászólások egy része világosan mutatja, hogy a magyar közízlés nehezen formálható.Ma még mindig ott tartunk, hogy ami díszes, túlcsicsázott, az a szép és otthonos.Az egyszerű , letisztult sokaknak nem tetszik.A fogyasztói társadalom filozófiája is arrafelé irányítja az embereket, hogy vegyék körbe magukat egy csomó felesleges tárggyal.ízlésen nem lehet vitatkozni:)Nekem nagyon tetszik a lakás, gratulálok!

 4. Ilona Benkovics says:

  Szép, de még nincs belakva.
  Nekem kissé rideg, de hát embere válogatja…

 5. ez nem kiadó lakás, hanem ők maguk laknak benne!
  pláne nem katalógusból berendezett, hanem tele van egyedi ötletekkel megoldásokkal.
  nem mindenki gyűjtöget és pakol ki bizbaszokat. az előtte állapot amellett hogy rendetlen volt (ez alatt nem azt értem hogy épp nincs elpakolva)divatos is volt, de max a 90es években.
  nagyon sok lakást újítanak fel teljesen és mégis borzasztó megoldások születnek, erre se költöttek egy átlagos felújításnál többet, szóval nem kell túlgondolni, ha kiadó lakás lenne, leírnám, ahogy azt már többször megtettem a blogon, ha épp ilyet mutattam be, nem titok ez. ők itt laknak és így szeretik 🙂

 6. Városjáró Blog says:

  Két elétrő igény muatkozik meg a régi és az új állapot képein. A korábbi tulajdonosknak volt két gyerek, nektek valószínűleg még sincs. Ők tizenévek alatt összejött használati és dísztárgyak között éltek, ti pedig katalógusból rendeztétek be a lakást. Ők éltek ebben az ingatlanban, ti pedig kiadjátok(?) majd.

  Persze ha valaki jól fizető árbienbíben érdekelt, akkor vágjon bele. Nem titok, hoogy ha valahol max a főfalakat hagyjuk meg, és van is az átépítésre több milliónk, akkor csodákat lehet csinálni. Kérdés, hogy kinek mi éri meg. Mert persze igényes és trendi itt minden, de régi lakók igényeinek nem felelne meg. Talán azért sem volt így kialakítva korábban.

 7. Adrienn Fergelt says: (előzmény @Annamaria)

  Kedves Annamária!

  Köszönöm 🙂
  A lámpa Nowodvorski Industrial az Elter.hu-ról.

 8. Annamaria says:

  Kedves Adri! Gratulálok a klassz új otthonotokhoz! Írd meg kérlek, hogy az étkezőasztal fölötti lámpát hol szerezteted be és milyen márka?
  Köszönöm!

 9. Kovács Bernadett says:

  Kedves Adri! Köszönöm gyors válaszodat!:-) üdv, Betti

 10. Adrienn Fergelt says: (előzmény @Hajni Szigeti)

  Kedves Hajni!

  A csempéket az Acromat Kft-től vásároltuk. burkolatesszaniter.hu
  (A honlap nem valami használható, de az üzlet és az eladók csillagos ötös!)

 11. Kedves Adri, nagyon köszönöm a gyors választ. Az Apavisát közvetlenül értétek el? A neten nem látok magyar forgalmazót. Köszi!

 12. Adrienn Fergelt says:

  Kedves Betti!

  A kanapé a Vakum Design-ból van.

 13. Adrienn Fergelt says: (előzmény @Hajni Szigeti)

  Kedves Hajni!

  A padlón Equipe hexatile cement (black), a falon pedig Apavisa nanoarea 7.0 (white) csempék vannak.
  A képeken nem nagyon látszik, de épített zuhanyunk van, ezért elsődleges volt, hogy olyan csempét válasszunk, ami nem lesz 2 zuhanyzás után vízkő foltos. Szerencsére sikerült ilyet választani, tényleg könnyű tisztán tartani. (Ehhez mondjuk hozzájárul a lap mérete (45x90cm) és az 1mm-es fuga szélesség is.)
  A padló is könnyen tisztán tartható és nem látszanak rajta a hajszálak 🙂 csak a sötét fugából a felújításkori gipszpor nem nagyon akar kijönni, ezért az eredetileg sötétszürke jelenleg egészen halvány szürkének látszik.

 14. Adrienn Fergelt says: (előzmény @animok@gmail.com)

  Kedves Animók!

  A lámpák nagy részét az Elter.hu-ról rendeltük, többnyire Nowodvorski és Eglo márkájúak. (Nowodvorski Simple és Eglo Brixham)

 15. animok@gmail.com says:

  Nagyon tetszenek a nappaliban lévő lámpák, mennyezeti és a fali is. Szeretném megkérdezni, hogy hol vettétek. Hol vettétek? 🙂
  Köszönöm!
  Animók

 16. Sándor Hadházi says:

  Remek lett. Otthonos, letisztult, kihoztátok belőle a maximumot. Gratulálok!

 17. Hajni Szigeti says:

  Sziasztok, megmondanátok, hogy a fürdőszobában milyen burkolat van a falon és a földön, és mennyire tisztán tartható a gyakorlatban? Köszönöm!

 18. Kovács Bernadett says:

  Kedves Adri! Igazán nagyon szép lett az otthonotok. 🙂 Nagyon régóta keresünk megfelelő kanapét az új otthonunkba és szeretném megkérdezni, hogy ezt a kanapét hol vásároltátok? Válaszodat előre is köszönöm. 🙂 Üdvözlettel, Betti


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!